konserwacja urządzeń chłodniczych

Koszty utrzymania chłodni mięsnych

Różnego rodzaju mięsa muszą być przechowywane w bardzo niskich temperaturach, aby mogły zachować przydatność do spożycia.

Wobec tego na wyposażeniu tych sklepów, które sprzedają produkty mięsne znajdują się różnego rodzaju chłodnie.

Zwykle są to chłodnie niskotemperaturowe, ponieważ tylko takie chłodnie będą w stanie zapewnić świeżość towarom mięsnym.

Trzeba przyznać, że koszty utrzymania takich chłodni są niemałe, jednak ich zalety pozwalają stwierdzić, że warto ponosić wydatki na ich utrzymanie.

Dzieje się tak dlatego, że dobrej jakości chłodnie zwykle są niezawodne, a wobec tego pozwalają one na bezproblemowe prowadzenie sprzedaży towarów mięsnych.

W języku potocznym mianem klimatyzacji określa

konserwacja urządzeń chłodniczych
W języku potocznym mianem klimatyzacji określa się błędnie proces chłodzenia (np.

samochód osobowy z klimatyzacją). Komfort cieplny ? zespół cech mikroklimatu, który powoduje dobre samopoczucie człowieka. Odczucia termiczne człowieka odnoszą się głównie do równowagi cieplnej całego ciała.

Na równowagę tę wpływa: aktywność człowieka, odzież jaką ma na sobie, jak również parametry otoczenia: temperatura powietrza, średnia temperatura promieniowania, prędkość przepływu powietrza i wilgotność względna.
Na podstawie badań prof.

Ole Fangera opracowano normę ISO, według której wrażenia cieplne ciała ludzkiego przewiduje się za pomocą wskaźników PMV i PPD. Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Klimatyzacja

Krótka definicja z Wikipedii.
Pompa_ciepła
Pompa ciepła ? maszyna cieplna wymuszająca przepływ ciepła z obszaru o niższej temperaturze do obszaru o temperaturze wyższej.
Proces ten przebiega wbrew naturalnemu kierunkowi przepływu ciepła i zachodzi dzięki dostarczonej z zewnątrz energii mechanicznej (w pompach ciepła sprężarkowych) lub energii cieplnej (w pompach absorpcyjnych).Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pompa_ciepła.